Welkom in Weezenhof

previous arrow
next arrow
 

Stadspark Staddijk op de schop

Er is een trend aan de gang in groen Nederland. Op de één of andere manier zijn provincies, gemeenten en Staatsbosbeheer de laatste jaren gebrand op het zo kaal mogelijk maken van de leefomgeving. Bomen leggen bij bossen het lootje en worden in mooie gezaagde stukken afgevoerd. Heeft het iets te maken met de houtprijs? Of de prijs van houtsnippers? Of is het de besparing op onderhoud (en als het niet anders kan door het terugplanten van kleine iele makkelijker te onderhouden boompjes). Of is het gewoon modern om in oervlaktes te denken, waarbij alles vooral open moet zijn? Wij weten het niet.

Feit is dat alleen al in Dukenburg en omgeving de oude statige bomen aan het verdwijnen zijn. Voorbeelden te over: De van Appelterenweg, Zwanenveld, Weezenhof 11e straat, 92e straat, 53e straat, de bomen tussen de van Boetbergweg en de Dageraad, van Boetbergweg bij de A73 en ga zo maar door. Dan hebben we het nog niet eens over de totale teloorgang van de Hatertse en Overasseltse Vennen. Het enige dat is tegengehouden is het bosje tussen de Aldenhof en Weezenhof. Daar waren de zagers al voor de helft klaar toen er werd ingegrepen door bewoners. Rest een voor de helft verruineerd stukje bos.
Vaak gebeurt de bomenkap ook onder het mom van ziektes van de gewassen. En gevaar voor de arme fietser en wandelaar gaat er ook altijd in als koek. Maar wat gedacht van het verpesten van de leefomgeving van mensen. Wat gedacht van het besteden van belastinggelden niet aan rare geldverslindende stokpaardjes van het college, maar aan goed onderhoud van het groen zodat de ziektes, als ze er al zijn, minder kans hebben om zich heen te grijpen.

Nu is ons Stadspark aan de Staddijk aan de beurt. Het lijkt wel of de uitvoerder van de "onderhouds"-werkzaamheden per gevloerde boom betaald wordt. Ter verantwoording schrijft, na enig aandringen, de projectleider bijgaande e-mail. En ook hier weer is ziekte en verderf de hoofdaanleiding om te kappen. En ruimte maken voor andere bomen en planten. Je kunt er ook voor kiezen de natuur gewoon z'n gang te laten gaan. Dan verdwijnen zieke bomen vanzelf en groeien er weer nieuwe bomen en planten. Nu wordt het beeld van het Stadspark zodanig aangetast dat de recreatiefunctie van het park in gevaar komt. Van een mooi ontwikkeld stuk natuur waar bewoners trots op waren in een jaren 70 wijk, naar een open vlakte die weer jaren nodig heeft om te herstellen, als dat al lukt.

Binnenkort in Weezenhof
Geen evenementen