Welkom in Weezenhof

previous arrow
next arrow
 

"Aso" woningen achter Weezenhof ?

Weezenhof blijkt onverwacht in beeld te zijn als locatie voor acht  'laatstekanswoningen', in de volksmond ook wel 'aso-woningen' genoemd. Die zijn bedoeld voor overlastgevers die, vaak door een combinatie van psychische problemen, verslaving en schulden, niet zijn te handhaven in een gewone woonwijk.

Het college van B en W wil de woningen plaatsen aan de rand van Nijmegen. Preciezer: tussen snelweg A73 en Weezenhof, op een groene zone achter voormalig tuincentrum Kokke.

Eerder ketste een vergelijkbaar initiatief in de wijk Waterkwartier al af wegens vormfouten en protest van de bewoners. De aankondiging van de komst van aso-woningen leidt regelmatig tot rumoer vanwege te verwachten overlast.

Experimenten met vergelijkbare woningen waren in Amsterdam, Kampen, Maastricht en Arnhem desondanks succesvol. Dat constateerde in 2010 de landelijke Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. Het concept is overgewaaid uit Denemarken onder de naam 'skaeve huse' ofwel 'rare woningen'.

In Nederland kreeg de veelal in prefab opgetrokken behuizing, vaak ondergebracht op een afgelegen industrieterrein, al snel negatievere etiketten als Tokkie-woning, hufterhut en tuigdorp.

Ook in Weezenhof leiden de plannen tot onrust. Uit de verschillende mailtjes die wij tot nu toe ontvingen een selectie:

"Dat was even schrikken bij het lezen van de krant.....ASO-WONINGEN aan de rand van Weezenhof!
Ik woon al 40 jaar hier, ben hier in een veilige wijk opgegroeid , gaan samen wonen en kinderen gekregen. Ik heb altijd gezegd: ik ga hier alleen in een kistje met zes planken weg!
Maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van!"

"Mijn kinderen en alle anderen groeien hier in een veilige wijk op Met over het algemeen mensen die een goede opleiding hebben genoten en goede banen hebben. Ze kunnen hier met een gerust hart buiten spelen en zelf naar vriendjes en vriendinnetjes gaan. Al onze ouderen die hier wonen kunnen rustig hun boodschapjes doen. Kan de Gemeente ons garanderen dat dit zo blijft......? Ik denk het eerlijk gezegd niet!
Daarbij zal de ingang naar het ASO PARK hoogst waarschijnlijk aan de staddijk komen in de richting van de Hatertse Vennen. Dat is exact aan de achterkant van mijn huis. Als die bewoners gebruik maken van ons winkelcentrum, zullen zij met de fiets of lopend via de 26e straat de wijk in komen, pal langs de zijkant van mijn huis! Ben ik niet blij mee en ik denk de mede bewoners ook niet!
Je huis verkopen in deze tijd is al geen optie, laat staan met de komst van een ASO-WIJK!
Misschien is het een idee om zo'n park bij de mensen van B en W te realiseren!
"

"Verontrust door de berichtgeving omtrent de aso-woningen wedn ik mij tot u. Kunt u mij aangeven wat de status van dit plan is en waar ik protest kan aantekenen ?"

Een reactie van het bewonersplatform bleef tot nu toe uit, maar wij verwachten deze op korte termijn. Op 23 oktober wordt een informatiebijeenkomst in de wijk georganiseerd. Plaats en tijd worden nog bekend gemaakt.

Meer over Skaeve Huse kunt u lezen in een rapport van SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting), die het concept in Nederland in 2005 introduceerde en groot voorstander daarvan is, over toepassing van dit type woningen

Binnenkort in Weezenhof
Geen evenementen