Welkom in Weezenhof

previous arrow
next arrow
 

Belangenvereniging Weezenhof klaar voor protest 'skaeve huse'

Belangenvereniging Weezenhof is klaar om protest aan te tekenen tegen een besluit van de gemeente Nijmegen om skaeve huse (in de volksmond: aso-woningen) te bouwen tussen snelweg A73 en de wijk Weezenhof.
Burgemeester en wethouders beslissen, na de aankondiging in oktober 2012, in februari of maart definitief over huisvesting van acht personen die niet kunnen aarden in een gewone woonwijk. Inmiddels hebben zich zeventig huishoudens als lid van de belangenvereniging aangemeld. Het lidmaatschap kost 50 euro per jaar. Woordvoerder Kruijsen:  "We hebben geld nodig voor het inhuren van een advocaat. Bij een positief besluit willen we een onderzoeksbureau laten uitzoeken of de aangewezen bouwlocatie geschikt is.

Wij vermoeden dat drempels voor fijnstof en verkeerslawaai worden overschreden. Ook willen we een onderzoek naar de waardedaling van de huizen." Belangenvereniging Weezenhof zegt niet principieel tegen de skaeve huse te zijn. "Maar we kunnen niet voor zijn, omdat we niet of nauwelijks worden geïnformeerd. We worden onwetend gehouden." Belangrijkste bezwaar: het gemis aan garanties voor behoud van een veilige wijk. "We weten nog steeds niet wat voor mensen hier moeren komen wonen. Hebben ze een aanzuigende werking op criminaliteit? We willen dat onze kinderen zelfstandig naar school kunnen blijven lopen zonder dat we bang hoeven zijn dat er iets gebeurt. De wethouders hebben ons nog allerminst gerustgesteld."

 

Waarschijnlijk op 5 februari volgt een nieuwe informatieavond. Dan krijgen bewoners, na eerdere informatierondes, toelichting over waarom het perceel door de gemeente als geschikt wordt beoordeeld. De belangenvereniging wil weten waarom meer dan twintig andere locaties zijn afgevallen . "Je zou verwachten dat de gemeente in de afweging uitvoerig schriftelijk verslag heeft opgemaakt, maar dat is niet het geval. Dat doet vermoeden dat bet besluit op chaotische basis tot stand is gekomen." Bewonersplatform Weezenhof, het platform dat al jaren de wijkbelangen behartigt, volgt de gemeente eveneens kritisch, maar stelt zich nog terughoudend op. Dit in afwachting van de inforrnatie die de gemeente heeft toegezegd nog te zullen verstrekken.
Kruijsen: "Het platform is naar onze smaak te afwachtend. Daarom hebben wij besloten zelf een vereniging op te richten."

Binnenkort in Weezenhof
Geen evenementen