Welkom in Weezenhof

previous arrow
next arrow
 

Twee supermarkten in Weezenhof

cirkels winkelcentraZoals het er nu uitziet zal Weezenhof op termijn weer gaan beschikken over twee supermarkten: één discountsupermarkt en één fullservicesupermarkt. Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad.

Het college B&W stelt de gemeenteraad namelijk voor om mee te werken aan (her)ontwikkeling van de wijkwinkelcentra Weezenhof en Meijhorst. Het kiest daarmee voor twee toekomstbestendige winkelcentra, waardoor het winkelaanbod aantrekkelijk blijft voor wijkbewoners.
In winkelcentrum Malvert is volgens onderzoekers wel marktruimte voor een kleinere buurtsuper. Echter uitbreiding van de huidige supermarkt is niet gewenst, omdat dit niet zou bijdragen aan een levensvatbaar winkelaanbod in het hele stadsdeel.
Ondernemers en vastgoedeigenaren in de winkelcentra in Dukenburg hebben plannen voor herontwikkeling en uitbreiding. Hiervoor zijn bestemmingsplanwijzigingen nodig. De gemeente heeft daartoe onderzoek laten doen naar de toekomstkansen voor de wijkwinkelcentra Weezenhof, Malvert en Meijhorst en het winkelcentrum Dukenburg.

Onderzoek wijkwinkelcentra

Uit het onderzoek blijkt, net als uit eerdere onderzoeken, dat er op basis van de verwachte bevolkingssamenstelling en trends op winkelgebied marktruimte is voor supermarkten in twee van de wijkwinkelcentra.
Vernieuwing is wel nodig om aantrekkelijk te blijven voor klanten; de supermarkten zijn te klein en de winkelcentra qua opbouw en uitstraling gedateerd.
Een wijkwinkelcentrum heeft volgens de deskundigen overlevingskans als er twee moderne supermarkten zijn (één fullservice, één discount) en enkele andere (vers)winkels, horeca en dienstverlening (zoals een kapper).

Het onderzoeksbureau heeft alle mogelijke toekomstscenario’s verkend. Om te bepalen wat het beste is voor de toekomst van de wijk, spelen voor de gemeente drie belangen:
1. dat wijkbewoners hun dagelijkse boodschappen kunnen doen in eigentijdse wijkwinkelcentra op ongeveer 5 minuten fietsen of 10 minuten lopen (ongeveer 750 meter rondom huis)
2. dat ondernemers een kansrijke toekomst hebben in de winkelcentra
3. dat niet wordt gebouwd (of verbouwd) voor leegstand Scenariokeuze

Het meest kansrijke scenario volgens het onderzoek is dat Meijhorst een wijkwinkelcentrum met twee supermarkten krijgt, Weezenhof een kleiner winkelcentrum met één supermarkt en Malvert geen supermarkt. Maar gezien de vraag vanuit de markt kiest het college van burgemeester en wethouders voor het volgende scenario:

  • dat in winkelcentrum Meijhorst de Albert Heijn supermarkt op een nieuwe plek kan uitbreiden, en een extra discountsupermarkt wordt toegevoegd (Lidl). Verder wordt een deel van het bestaande winkelcentrum gesloopt en een deel opgeknapt. De plannen hiervoor zijn onlangs gepresenteerd aan de wijk en het bestemmingsplan is al in voorbereiding.
  • dat bij de herbouw van winkelcentrum Weezenhof twee supermarkten passen (een fullservicesupermarkt en een discountsupermarkt) .
  • dat voor een goede spreiding een supermarkt in Malvert niet noodzakelijk is gezien de acceptabele afstand voor dagelijkse boodschappen (zie figuur 8). Het bestemmingsplan staat geen uitbreiding toe, zoals gewenst door de eigenaar van de supermarkt. Het bureau ziet wel kansen in Malvert voor een kleine levensmiddelenwinkel, een kapper en aanvullende horeca. De gemeente gaat de mogelijkheden voor de (lege) panden èn herontwikkeling van het gehele winkelcentrum (met een andere functie) nader onderzoeken.
  • dat het college winkelcentrum Dukenburg ondersteunt bij verbetering en leegstand met hulp van een adviseur.

Ondernemers en eigenaars van winkelcentrum Dukenburg willen een tweede supermarkt toevoegen, om het winkelaanbod uit te breiden en leegstand te verminderen. Het bestemmingsplan staat dit toe. Om dit kansrijk te maken, hebben zij de gemeente gevraagd om elders in Dukenburg geen extra supermarkt toe te staan.
Het college kan niet aan dit verzoek voldoen, omdat zij kiest voor medewerking aan levensvatbare wijkwinkelcentra voor dagelijkse boodschappen (mogelijk maken extra supermarkt Meijhorst), dichtbij huis voor iedereen.

Aantrekkelijk wonen en ondernemen in Dukenburg

Om Dukenburg klaar te maken voor de toekomst hebben bewoners, ondernemers en professionals meegewerkt aan een brede inventarisatie van kansen en aandachtspunten van het stadsdeel.
Het college heeft deze Toekomstverkenning Dukenburg in maart vastgesteld. Hierin is onder meer de vraag gesteld of alle winkelcentra overlevingskans hebben, en of functieverruiming van het vastgoed mogelijk is.

De discussie over de winkelstructuur in Dukenburg loopt al jaren en onder meer door de economische crisis zijn de vernieuwingsplannen voor de winkelcentra stil komen te liggen.
Mede door de aantrekkende economie en de brand in winkelcentrum Weezenhof vragen bewoners, ondernemers en planontwikkelaars de gemeente om een besluit over de toekomst van de winkelcentra in Dukenburg. Als de raad akkoord gaat, kunnen de plannen in gang gezet worden

Binnenkort in Weezenhof
Geen evenementen