Welkom in Weezenhof

previous arrow
next arrow
 

Bestemmingsplan Skaeve Huse aangenomen in raad

NIJMEGEN – De Nijmeegse gemeenteraad heeft woensdagavond 13 mei ingestemd met het bestemmingsplan voor de bouw van acht Skaeve Huse en een bijbehorende maatschappelijke unit aan de Stadbroekseweg bij de wijk Weezenhof.
Het project, waar ook wel eens naar gerefereerd wordt als ‘asowoningen’, is bedoeld om mensen die niet normaal kunnen functioneren in de maatschappij een prikkelarme woonomgeving te bieden.

Heet hangijzer

De komst van de Skaeve Huse was lang een heet hangijzer. In 2014 stemde de gemeenteraad al eens voor de komst van de woningen in de Weezenhof. Toch duurde het tot woensdagavond voordat een geactualiseerd bestemmingsplan aangenomen werd. Dit bestemmingsplan maakt het planologisch mogelijk voor de gemeente Nijmegen om, in samenwerking met een aantal lokale zorginstellingen en een woningbouwcoöperatie, acht woonunits aanbieden aan bewoners die niet op een andere wijze gehuisvest kunnen worden. In een van reguliere woonwijken afgelegen gebied kunnen zouden zij, met behulp van begeleiding, tot rust kunnen komen. In de totstandkoming van de plannen is de buurt geraadpleegd. Desondanks heerst bij een aantal bewoners en raadsleden het gevoel dat het plan te snel door de gemeenteraad wordt geloodst, vooral nu in een periode dat er geen publiek bij de behandeling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad aanwezig kan zijn.

 

‘Belangrijk om een fijn huis te hebben’

‘Ik denk dat we allemaal beseffen hoe belangrijk het is om een fijn en prettig huis te hebben’, zegt Quirijn Lokker (GroenLinks). ‘Met deze Skaeve Huse realiseren we dit ook voor deze kwetsbare doelgroep.’ ‘Ik ben er trots op dat Nijmegen deze mensen onderdak gaat bieden’, zegt Rachid El Hafi (D66). ‘Deze mensen hebben onze zorg en zorgzaamheid nodig’, vindt John Brom (Stadspartij DNF). ‘Wij geloven dat wijk en de omgeving dit kan dragen.’ ‘We moeten deze mensen niet van de ene naar de andere plek blijven slepen,’ vindt Eline Lauret (PvdD). Ook de SP, PvdA en CDA geven aan blij te zijn dat de Skaeve Huse er nu komen.

Geen vreemde groep

Het beeld wat er ontstaan is over de doelgroep waarvoor de Skaeve Huse gebouwd gaan worden, strookt volgens Mark Buck (CDA) niet geheel met de realiteit. ‘We moeten niet doen alsof het om een hele vreemde groep mensen gaat. Het zijn mensen als u en ik maar die op een bepaalde manier zorg nodig hebben.’ Ook Frank Jasper (GewoonNijmegen) vindt het ‘vreemd dat er een scheef beeld van de doelgroep wordt gesteld’ waarbij op overlast wordt gerekend. ‘Ik denk dat de wijk juist heel rustig gaat worden en dat dit zeer gaat helpen voor de rust van deze mensen en hun terugkeer naar de maatschappij.’ Charlotte Brand (PvdA) spreekt van een ‘belangrijke plek voor kwetsbare stadsgenoten die een prikkelarme omgeving nodig hebben’.

Tegenstanders

De VVD en VoorNijmegen.NU stemden tegen het bestemmingsplan voor de Skaeve Huse aan de Stadbroekseweg in de Weezenhof. ‘We zijn hier nooit een groot voorstander van geweest’, zegt VVD-raadslid Nick de Graaf. ‘Geef de Weezenhof liever een fatsoenlijk winkelcentrum, in plaats van Skaeve Huse.’ ‘Hier heeft men bij ons nooit de handen voor op elkaar gekregen’, zegt Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU. ‘Van alle eerder voorgestelde locaties is de Stadbroekseweg weliswaar de minst slechte, maar je ziet in gemeenten als Deventer en Eindhoven dat er voortschrijdend inzicht is over Skaeve Huse. Nijmegen dendert voort op de trein naar nergens.’ Hans van Deurzen (50Plus) geeft aan de voorkeur te geven aan de Winkelsteeg, een locatie waar eerder over gesproken werd.

Evaluatiemomenten

Er ligt een overeenkomst voor de exploitatie van de Skaeve Huse voor een periode van 30 jaar. Na vijf jaar zal er een evaluatiemoment plaatsvinden. Hans van Hooft (SP) hecht er waarde aan dat er aan die evaluatie gevolgen kunnen zitten. ‘Dat moet een garantie zijn voor bewoners dat ze niet jarenlang met overlast opgezadeld zitten, hoewel we niet geloven dat dat het geval zal zijn. Maar bij grote ontevredenheid moet er ook mee gestopt kunnen worden. Anders is zo’n evaluatie een wassen neus.’ Charlotte Brand (PvdA): ‘De veiligheid van zowel de bewoners als de omwonenden moet gegarandeerd worden.’ Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks): ‘Als er sprake is van ernstige problemen en het werkt niet, dan nemen we in eerste instantie maatregelen om het te verbeteren. Maar als het echt niet werkt, stoppen we ermee.’

Buurtbeheerplan

Het bestemmingsplan wordt nu ter inzage gelegd. Er zal dan ook een informatie- en inspraakbijeenkomst worden gehouden over het bestemmingsplan. Wethouder Noël Vergunst bestrijdt het verwijt dat het vaststellen van dit bestemmingsplan ‘onder stoom en kokend water besloten is’. ‘We zijn er al heel lang mee bezig en we hebben de bewoners van de wijk er al heel vaak en heel lang bij betrokken. Maar we moeten op een gegeven moment ook eerlijk zijn: een deel van de bewoners willen die Skaeve Huse liever elders dan dichtbij hun eigen woning. We steken er heel veel moeite in, maar inspraak betekent niet altijd dat je je zin krijgt. We hopen op betrokkenheid van de buurt bij de actualisatie van het buurtbeheerplan, wat nu na dit besluit aan de orde komt. Zonder dat plan worden de Skaeve Huse niet in gebruik genomen.’

Bron: RN7 13 mei 2020

Binnenkort in Weezenhof
Geen evenementen