Niet alleen allochtonen maar álle Nijmegenaren kunnen voor hulp terecht in een nieuw filiaal van allochtonen-organisatie het Inter- lokaal in Meijhorst.
Morgen, 26 januari, is de opening van het filiaal in wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst. Hulp is vanaf de week daarop verkrijgbaar voor zaken als armoedebestrijding, schuldhulpverlening en juridische bijstand.
Anders dan het hoofdkantoor aan de St.-Annastraat wil het Inter- lokaal in Dukenburg steun bieden aan alle wijkbewoners die op wat voor manier dan ook bijstand kunnen gebruiken.
Dat gebeurt volgens de gebruikelijke formule: binnenlopen zonder afspraak en direct en gratis geholpen worden door een sociaal- juridisch hulpverlener.
In Dukenburg is de opzet breder dan in de stad. Naast het Inter- lokaal nestelen zich maatschappelijk werk (NIM), verslavingszorg (Iris-Zorg, voorheen De Grift) en mogelijk welzijnsorganisatie Tandem in het wijkcentrum.
Voor de laatste zal dat op bekend terrein zijn, want het nieuwe kantoor komt op de oude werkplek van Tandem.
Het betreft een experiment dat in elk geval een jaar draait. Laagdrempelige hulp voor kwetsbare groepen is het primaire doel.
Bij elke hulpvrager zal ook standaard een inkomenscheque worden gedaan. Dit om na te gaan of iemand inkomensondersteuning misloopt zonder het zelf te weten.
Dat Dukenburg een dergelijk breed zorgloket krijgt, is volgens directeur Turgay Tankir van het Inter-lokaal niet toevallig. Er zijn in dit stadsdeel relatief veel inkomensproblemen.
Inter-Lokaal trekt het project, omdat de instelling zich al eerder heeft bewezen met laagdrempelige hulp.
Het is volgens Tankir niet vreemd dat Inter-Lokaal zich mede gaat oriënteren op anderen dan allochtonen: De allochtonen van tegenwoordig hebben minder taalproblemen, zijn eigenlijk niet veel anders dan iedereen. Waarom zouden we niet iedereen helpen die kwetsbaar is?
Naast kantoorgebonden hulp gaan twee buurtbemiddelaars de straat op om signalen van latente conflicten op te vangen en in de kiem te smoren: Dat kunnen conflicten zijn van etnische aard. Logisch, want in Dukenburg zijn de wijken wat gekleurder.
Het spreekuur in wijkcentrum Dukenburg is tweewekelijks: maandag- en woensdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Telefoon: 024-3448557.