Eerder riep het plan van de RGV voor een face lift van De Berendonck veel verzet op. Daarom riep de Wijchense gemeenteraad op tot een nadere studie.
De belangrijkste struikelblokken zijn de forse uitbreiding van de huidige golfbaan ten koste van het ruige natuurgebiedje aan de zuid-oostkant van de recreatieplas en de verplaatsing van het naaktstrand.
Nu is er een niet-officieel naaktrecreatiegebied in het genoemde natuurgebied. Dat moet volgens de RGV-plannen worden verplaatst naar het zandstrand ter hoogte van het tunneltje onder de A73 en vlakbij het daargelegen speelkasteel. De naaktrecreanten zijn daartegen.
Gemeenten Nijmegen en Heumen en tal van natuur- en bewonersgroepen maakten vooral bezwaar tegen de golfbaanuitbreiding. Zij vrezen voor het verdwijnen van het natuurgebied en van de toegankelijkheid van dit deel van De Berendonck en voor een toename van de recreatiedruk op de Hatertse en Overasseltse Vennen.
Om oplossingen te zoeken met meer evenwicht tussen natuur en recreatie, heeft de Wijchense gemeenteraad een onderzoek afgedwongen. In eerste instantie overwogen de gemeenten Wijchen, Nijmegen en Heumen een milieu- effectrapportage (mer) te laten maken. Zon mer is echter niet verplicht bij een gebied van deze grootte. Bovendien is zon rapportage erg duur. Daarom is er vanaf gezien.
Er is niet gekozen voor een onderzoek door een extern bureau maar door het RGV dat volgens de Wijchense burgemeester Gosse Noordewier een expert op het gebied van de aanleg van golfbanen met respect voor de natuur in dienst heeft. Volgens Noordewier hoeft niet gevreesd te worden voor een onevenwichtig plan. Alle partijen ook de tegenstanders worden bij de planvorming betrokken. Straks ligt er een totaalplan en dan zul je zien dat er goed is geluisterd, verklaart Noordewier.
De Gelderlander |28-3-2007 |
Copyright © 2007 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden |