Weggebruikers die op de A73 tussen de Heumense Maasbrug en het knooppunt Rijkevoort te hard rijden, worden daar direct mee geconfronteerd.
Op een elektronisch informatiebord komt hun snelheid en kenteken te staan, met daarbij het advies langzamer te gaan rijden.
Het gaat om een proef die op meerdere locaties in Nederland plaatsvindt en vanaf maandag op de A73 wordt geïntroduceerd.
Rijkswaterstaat hoopt dat weggebruikers dankzij het nieuwe controlebord hun snelheid ter hoogte van wegwerkzaamheden zullen aanpassen.
Volgens vakbond CNV Bouw voelt 85 procent van de wegwerkers zich wel eens onveilig. De onveiligheid wordt onder andere veroorzaakt door automobilisten die te hard langs wegwerkzaamheden scheuren.
In Nederland gebeuren jaarlijks bij wegwerkzaamheden ongeveer duizend verkeersongevallen met gemiddeld 25 doden en en 200 gewonden. Jaarlijks vallen er ongeveer vijftien slachtoffers onder wegwerkers.
Veel automobilisten hebben volgens Rijkswaterstaat niet eens in de gaten dat ze te hard rijden. Doordat ze geconfronteerd worden met hun eigen kenteken dat op het infobord oplicht, zouden chauffeurs zich onmiddellijk bewust worden van hun rijgedrag.
Uit eerdere proeven, onder andere op de A2 en de A58, is gebleken dat het electronische meetsysteem de veiligheid aanzienlijk verhoogd.
De snelheidsmeting vindt plaats met een mobiel trajectsnelheidsmetingssysteem, dat ontwikkeld is door de Adviesdienst Verkeer en Vervoer.
Aan het begin van het werkvak wordt over een afstand van 500 meter de snelheid uitgerekend. Het elektronisch informatiebord komt ongeveer 120 meter verderop te staan.
Bij de proef gaat het in eerste instantie louter om het waarschuwen van de weggebruiker. Daarom worden er niet direct boetes uitgedeeld.
Los van de proef bestaat de mogelijkheid dat de snelwegpolitie KLPD tijdens de wegwerkzaamheden op het A73-traject zo nu en dan toch op snelheid controleert.
Enquêtes onder zowel wegwerkers als automobilisten geven samen met de technische meetgegevens een beeld van de werking van het systeem.
Slaagt de test, dan overweegt Rijkswaterstaat om het systeem landelijk in te voeren.