
Voor het gemeentebestuur heeft de zorg voor het leefklimaat in de wijken grote prioriteit. Behalve dat buurten schoon en veilig moeten zijn, zijn ook de sociale verhoudingen tussen buurtbewoners erg belangrijk.
Om te kunnen volgen (monitoren) hoe de leefbaarheid en veiligheid in Nijmegen zich ontwikkelen houdt de gemeente periodiek een uitgebreide bevolkingsenquête. Deze informatie is nodig voor het beleid in de wijken en buurten. Ook kan men zien welke veranderingen zich ten opzichte van vorige peilingen hebben voorgedaan en of dit aanleiding geeft om de inzet van het beleid aan te passen.
Voorbeelden van onderwerpen die in de enquête aan bod komen zijn:
- de tevredenheid over de voorzieningen in de buurt;
- het contact met andere buurtbewoners;
- de verhouding tussen ouderen en jongeren;
- het voorkomen van voorvallen en misdrijven;
- het onveiligheidsgevoel van mensen en
- het oordeel over het optreden van de politie in de buurt.
Extra enquêtes in aanpakgebieden
De Nijmeegse wijken zijn verdeeld in negen stadsdelen, zoals Nijmegen Oud West, Nijmegen Nieuw West en Lindenholt. Nijmegen Noord is het negende en nieuwste stadsdeel. Het onderzoek levert voor elk van deze stadsdelen afzonderlijk uitkomsten op en deze zijn te vergelijken met die van de andere stadsdelen.
Daarnaast is er extra aandacht voor de zogenaamde aanpakgebieden in het wijkbeleid. Dat zijn gebieden die naar verhouding meer problematiek en beleidsinzet kennen. In bijna 20 van dergelijke wijken of buurten worden extra enquêtes afgenomen. Daardoor levert het onderzoek ook voor die gebieden specifieke uitkomsten op.
Andere themas in de enquête
Naast leefbaarheid en veiligheid is er in de vragenlijst plek ingeruimd voor andere themas, die daar op aansluiten. Zo wordt de respondenten gevraagd naar contacten in de buurt en andere sociale contacten. Daarnaast zijn er met het oog op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) extra vragen opgenomen over zelfredzaamheid en mantelzorg.
Andere themas zijn cultuur en de deelname aan sportactiviteiten, ook van kinderen.
Een belangrijk thema, dat ook in vorige Stadspeilingen voorkwam is de multiculturele samenleving. In de enquête zitten dan ook vragen over de contacten tussen autochtone en allochtone inwoners in de wijk en ervaringen en meningen over de verstandhouding tussen beide groepen. Dit zal materiaal moeten opleveren voor het gemeentelijke multiculturele beleid, waaronder integratie.
Tenslotte is er ook een vragenblok waarin de stad als geheel centraal staat: wat voor beeld heeft de Nijmeegse burger van de stad en vindt men, dat de stad voor- of achteruit gaat?
Veldwerk en rapportage
De respondenten die gevraagd worden aan het onderzoek mee te doen krijgen eerst een brief van burgemeester en wethouders. Daarna neemt het veldwerkbureau contact op voor het afnemen van de enquête. Dit geschiedt bij de mensen thuis. Het zal tot in mei duren, voordat alle deelnemers aan het onderzoek zijn bezocht.
De resultaten zullen worden gepresenteerd in de volgende Stads- en Wijkmonitor. Deze rapportage zal eind 2007 gereed moeten zijn.
Alle Nederlandse steden die aan het grotestedenbeleid deelnemen, doen vergelijkbare onderzoeken onder hun inwoners. In Nijmegen wordt het onderzoek uitgevoerd door de gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek. Het bureau dat het veldwerk verzorgt is het Nijmeegse bureau Planwerk.