De presentatie van het definitieve toekomstplan voor Dukenburg, bood deze week toch nog de nodige verrassingen. Zo moeten korfbalvelden in stadspark Staddijk wijken voor woningen. Een dependance van de Prins Clausschool in Weezenhof verdwijnt wellicht om diezelfde reden.
Door FRANK HERMANS
De pijn moest meer worden verdeeld! Dus waar eerst de wijk Meijhorst het meest nadrukkelijk in beeld was als nieuwbouwlocatie in stadsdeel Dukenburg, daar krijgen nu ook de wijken Tolhuis en Weezenhof extra woningen toegewezen.
Maar ook komt er woningbouw op beperkte schaal aan de noordzijde van stadspark Staddijk, een groengebied dat volgens eerdere afspraken nog buiten schot zou blijven. Tolhuis krijgt aan de rand van de wijk bovendien over een grotere strook langs de Streekweg woningen en appartementen.
Die kunnen worden gebouwd zodra het huidige Maas Waalcollege en het ROC elders zijn gehuisvest.
Deze week gaf het college van burgemeester en wethouders het groene licht voor wat de definitieve versie moet worden van Hart voor Dukenburg. De gemeenteraad zal daarover in december zijn oordeel vellen.
Het gaat allemaal om het toekomstplan dat voorziet in 1500 nieuwe woningen in stadsdeel Dukenburg. Die zijn nodig om het slinkende bewonersaantal op een niveau te houden dat voorzieningen als winkels en scholen kunnen blijven bestaan.
Veel van de nieuwbouwprojecten ligt overigens al vast. Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders er nog een aantal bouwlocaties aan toegevoegd.
Een aanpassing vond plaats, omdat bewoners in de Meijhorst bij een eerdere versie van Hart voor Dukenburg vonden dat ze onevenredig werden getroffen door de massale nieuwbouwplannen in hun wijk. Of ze met de laatste aanpassingen tevreden zijn gesteld, zal moeten blijken.
Van de oorspronkelijke 450 tot 500 nieuwe woningen op en rond het winkelcentrum in de wijk, zijn er geen geschrapt. Volgens wethouder Paul Depla ( Ruimte) kan dat ook niet, omdat dan de basis wegvalt voor de zorgvoorzieningen die hier voor ouderen zijn gepland. Die zijn weer nodig als antwoord op het steeds verder vergrijzende Dukenburg, stelt Depla. Toch meent de wethouder dat hij bewoners van de Meijhorst tegemoet is gekomen. Namelijk, in de omgeving van het winkelcentrum zijn voorgenomen bouwplannen kleinschaliger opgezet. Volgens Depla zal dit de nodige lucht geven aan de Meijhorstbewoners. Zo is de berm van de Van Apelterenweg, die gewoon vierbaans blijft, geen beoogde bouwplek meer.
Ook is het aantal bouwblokken aan de 60ste straat Meijhorst en 10de straat Lankforst ingekrompen. Extra argument daarvoor is dat deze locaties vanwege hun groene uitstraling gelden als gevoelig bouwgebied.
Nieuwbouw langs de 10e straat Malvert is om diezelfde reden, maar ook vanwege de gevreesde inbreuk op de privacy van omwonenden, helemaal komen te vervallen. Het gevoel dat Meijhorst een luchtige wijk blijft, zal volgens Depla worden versterkt door de extra aandacht die in de jongste Hart- versie wordt gegeven aan een goede inpassing van de nieuwbouw in de bestaande omgeving. Hoogbouw komt om die reden alleen nog aan de zijde van het huidige Meiboomcomplex en zal ook niet hoger worden dan dat.
Daarnaast wordt nu gedacht aan een centraal plein dat beter zichtbaar en voelbaar dan in de vorige plannen zal aansluiten op de groene omgeving. Om toch aan de benodigde woningen voor Dukenburg te komen, heeft Depla besloten om Weezenhof en Tolhuis alsnog te gaan inzetten voor nieuwbouw.
In de Weezenhof werd hij daarbij geholpen door het bestuur van de Prins Clausschool. Die wil een van de twee schooldependances in de wijk afstaan voor woningen, mits daar nieuwbouw op de andere locatie tegenover staat.
In de Weezenhof waren daarnaast in principe nog veel meer extra locaties in beeld. Dat die sinds deze week zijn afgevallen, ligt voornamelijk aan de karakteristieke groenstructuur die Depla voor de wijk overeind wil houden.
Een nog niet eerder aangekondigde toevoeging in Hart voor Dukenburg ligt verder in stadspark Staddijk: vijftig woningen op de korfbalvelden aan de noordzijde van het park. Verrassend, omdat eerder het stadspark onaantastbaar was verklaard.
Het gaat volgens de wethouder echter maar om een beperkte ingreep: Je offert iets op aan de noordkant, maar voor de sporters zijn de gevolgen gering. Er liggen daar zoveel sportvelden, dat je de korfballers elders gemakkelijk kunt laten inschuiven. Ook voor de natuur zijn volgens hem de gevolgen klein: Ecologisch is het het minst interessante deel van het park. Dat schrappen valt in het niet als je beziet wat de winst is voor het totale stadsdeel.
Grote vraagtekens bestaan er rondom een mogelijke flat die zou moeten verrijzen als toegangspoort op de hoek van de Van Boetbergenweg en Staddijk.
Depla voorziet gezien de inpassing in het milieu behoorlijke knelpunten opdoemen, maar heeft de locatie toch opgenomen: Bewoners hebben de suggestie aangereikt. We willen daarom de mogelijkheden zeker nog onderzoeken.
Wethouder Paul Depla licht vanavond in congrescentrum Triavium Hart voor Dukenburg toe voor belangstellenden. Aanvang is 20.00 uur.
De Gelderlander | 16-11-2005 |
Copyright © 2005 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden |