
De politie reageerde onmiddellijk en kwam met zeker vier politiebusjes, het mountainbiketeam, de hondenpolitie en stadstoezichthouders ter plaatse. Omdat er rekening werd gehouden met de aanwezigheid van messen, droegen de agenten beschermde vesten onder hun uniform.
Het blauwe machtsvertoon hielp, de groep verspreidde zich na ruim een uur. Niet veel later kwam de melding dat de meeste jeugd naar Hatert was getrokken.
Op en rond het Cruyff-court aan de Couwenbergstraat hadden zich opnieuw vele tientallen jongeren verzameld. Agenten op de fiets probeerden de situatie in kaart te brengen en escalatie te voorkomen, vanuit een onopvallende politie-auto maakten agenten ondertussen fotos van de jongeren op straat.
Enkele straten verderop stonden verschillende politieautos klaar om in geval van nood uit te rukken.
Eén jongen werd aangehouden wegens het beledigen van een agent. Daarbij bleef het. Maandag- en dinsdagavond was het ook al onrustig.
Dinsdag escaleerde een ruzie en ontstond er in de Couwenbergstraat een massale vechtpartij.
Volgens buurtbewoners begon de ruzie van dinsdagavond rond negen uur op het Cruyffcourt en werd die later voortgezet op de Couwenbergstraat. Er stonden wel vijftig jongeren met elkaar te vechten, zegt een ooggetuige.
Verschillende getuigen beweren dat het misging toen een 14-jarige jongen uit Hatert werd geslagen door een tien jaar oudere jongen uit een andere wijk. Ze slaan elkaar hier in Hatert om het minste in elkaar, maar als iemand uit een ándere wijk een jongen uit Hatert slaat, dan heeft-ie een probleem. Dat wordt dus niet gepikt.
Het zou dinsdagavond tot een uur of elf onrustig zijn gebleven in de wijk. Aanhoudingen werden niet verricht.
Onduidelijk is of er sprake is van jeugdbendes die het tegen elkaar opnemen.
Volgens sommige ingewijden zou een groep uit Hatert en Meijhorst ruzie hebben met een groep uit de Wolfskuil en het Willemskwartier. Anderen betwijfelen die versie.
Vast staat dat er verschillende jongerengroeperingen in Nijmegen actief zijn. Ze hebben namen als MCZ (Meijhorst Crime Zone), RTP (Rise To Power) o24 en zijn vaak wijkgebonden. Hoewel er binnen dit soort groepen sprake kan zijn van vandalisme en andere vormen van crimineel gedrag, wil dat niet zeggen dat ze bestaan uit zwaar criminele jongeren.
Burgemeester Thom de Graaf benadrukte onlangs tijdens een politieke bijeenkomst dat er slechts drie echt criminele jeugdbendes in Nijmegen actief zijn.
Buurtbewoners in Hatert vroegen zich gisteravond hardop af of de schermutselingen nu voorbij zijn. Een bewoner die anoniem wil blijven verzuchtte: Ik woon hier nu elf jaar, maar wat ik de afgelopen twee avonden heb gezien, heb ik nooit eerder meegemaakt.
Copyright © 2008 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden De Gelderlander | 5-6-2008