Flink wat beoogde bouwlocaties in Dukenburg kunnen afvallen of in omvang worden beperkt, meent de bewonersorganisatie Zevensprong.
Die conclusie trekken de bewoners naar aanleiding van de second opinion die onafhankelijk adviesbureau Companen geeft over toekomstplan Hart voor Dukenburg.
Volgens Zevensprong zijn tot 2020 hooguit 1250 nieuwe woningen nodig, terwijl het college van B en W pleit voor 1700. Bij beide is dat inclusief de commerciële woningbouw.
Een belangrijke bevinding is dat er geen direct verband bestaat tussen extra woningen en instandhouding van scholen, winkels, medische zorg of bijvoorbeeld bibliotheek.
Wethouder Paul Depla ( Ruimte) heeft steeds behoud van voorzieningen als voornaamste argument aangevoerd om het aantal van 1700 woningen in Dukenburg bij te kunnen bouwen.
Wijkbewoners hebben met succes aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek om te bekijken of dat aantal woningen inderdaad ook echt nodig is.
De second opinion steunt Depla nu maar gedeeltelijk door te stellen dat weliswaar de kans stijgt dat bijvoorbeeld winkels overeind blijven als er meer inwoners zijn en dat zonder nieuwbouw inderdaad kritische grenzen in het vizier komen. Maar van de andere kant: ook grootschalige nieuwbouw biedt geen absolute zekerheid.
Of voorzieningen blijven bestaan, hangt volgens Companen namelijk niet alleen af van inwoneraantallen, maar ook van bijvoorbeeld politieke keuzes ( subsidie voor de bieb of zwembad), demografische cijfers of een mega- winkel aan de stadsrand.
Hoewel de link niet honderd procent is, zien de onderzoekers met Depla desalniettemin goede redenen om toch bij te bouwen.
Dukenburg vergrijst, waardoor de vraag stijgt naar seniorenwoningen. Met nieuwbouw kan het huizenaanbod beter op de vraag worden afgestemd.
Daarnaast is er simpelweg woningnood, wat eveneens pleit voor nieuwbouw.
Zevensprong juicht daarom ook een flink deel van de Hart- plannen toe. Maar vindt het tevens gepast dat het college van B en W op de rem trapt daar waar nieuwbouw in Dukenburg op veel weerstand stuit. De bewoners uiten concreet twijfel bij aangewezen locaties in Tolhuis ( Steve Bikoplein), Meijhorst ( 60e straat), stadspark Staddijk ( korfbalvelden) en bouwplekken in Weezenhof met uitzondering van de Prins Clausschool.
De uitkomst van het onderzoek biedt volgens Zevensprong tevens de kans tegemoet te komen aan bezwaren tegen te massale nieuwbouw, bijvoorbeeld rond winkelcentrum Meijhorst.
De gemeenteraad beslist volgende week over Dukenburg.
(zie ook de integrale tekst van de inspraakreactie van "de Zevensprong" red. Weezenhof Centraal)
De Gelderlander | 16-2-2006 |
Copyright © 2006 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden |