Nijmegenaren denken steeds positiever over hun stad.
Dik 40 procent van de burgers vindt dat Nijmegen er de afgelopen jaren op vooruit is gegaan.
Slechts 15 procent ziet het anders en moppert over een achteruitgang. Deze cijfers komen uit de stadsmonitor, een onderzoek onder ruim vijfduizend stadsbewoners in 2005.
Het applaus voor de eigen stad is enorm. 95 procent vindt Nijmegen een prettige stad om te wonen, 87 procent kwalificeert de stad als mooi.
Nijmegenaren vinden dat hun stad ook veel veiliger is geworden. Het veiligheidsgevoel in buurten ligt zelfs op een gunstiger niveau dan in 1998. Met de aanpak van veelplegers scoort Nijmegen dan ook uitstekend. Het aantal inbraken is de afgelopen jaren fors gedaald. Waren er in 2000 nog 1500 inbraken per jaar, nu ligt dat onder de 900. 18 procent van de ondervraagden zegt afgelopen jaar bedreigd te zijn. Een hoog percentage, vindt burgemeester Guusje ter Horst. Maar er is wel sprake van een daling, terwijl in andere grote steden de geweldscriminaliteit juist stijgt.
Nijmegenaren vinden veiligheid zelfs geen topprioriteit meer. De aanpak van de verkeers- en parkeerproblematiek staat nu bovenaan.
Ondanks alle mooie woorden over de eigen stad zien de burgers nog wel degelijk problemen. De bereikbaarheid per auto van de stad vinden ze slecht ( een 5,7 geven ze gemiddeld als cijfer). Nijmegenaren klagen ook vaker over stank- en geluidsoverlast dan enkele jaren geleden.
De verkeersdrukte, inclusief de uitstoot van autos en de luchtvervuiling door de industrie, wordt in toenemende mate genoemd als een van de problemen die met voorrang moeten worden aangepakt.
Afgelopen jaar werd Nijmegen tot de schoonste stad uitgeroepen. Burgers blijven desondanks flink klagen over zwerfvuil in de eigen wijk. Met name in het stadscentrum, Oud- West, Dukenburg en Lindenholt wordt vaker dan gemiddeld over verloedering van de wijk geklaagd.
Toch ervaren de meeste bewoners het sociale klimaat als redelijk. Tweederde van de mensen voelt zich thuis bij mensen in de eigen buurt.
Uit de stadsmonitor blijkt verder opnieuw dat sommige groepen allochtonen ( vooral Turken, Marokkanen en Somaliërs) geïsoleerd leven. Zij ontworstelen zich slechts mondjesmaat aan hun achterstandssituatie.
De Gelderlander |22-2-2006 |
Copyright © 2006 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden |