Royal Haskoning heeft de gemeente Nijmegen gisteren, 6 april, een ontwerp geschonken voor een nieuwe stadsbrug over de Waal.
Haskoning wil zeker in het jaar dat het ingenieurs- en architectenbureau 125 jaar bestaat, meedenken over ontwikkelingen in Nijmegen.
Burgemeester Ter Horst was blij met het cadeau, maar ze kon niet garanderen dat deze brug ook gebouwd gaat worden. Er komt nog een officiële ontwerpwedstrijd.
Een nieuwe stadsbrug moet vooral respect tonen voor de oude Waalbrug. Je moet niet concurreren met dit icoon, meent architect Joris Smits van Royal Haskoning. Hij liet zich voor zijn nieuwe brug inspireren door de boogbrug.
Voor Royal Haskoning was Joris Smits al betrokken bij het ontwerpen van zon zestig bruggen, grote en kleine. Het tekenen van een nieuwe stadsbrug over de Waal bij Nijmegen was voor hem om diverse redenen een bijzondere uitdaging.
Als jongetje hoorde hij van zijn grootvader de verhalen over de bouw van eerste verkeersbrug over de Waal. Zijn opa ging destijds elke dag naar de vorderingen kijken. Hij droomde van een baan als bruggenontwerper. Hij gaf Joris later een boekje met het complete ontwerp van de Waalbrug. Dat boekje koester ik. En alsof het zo moest zijn, mocht ik voor Royal Haskoning een ontwerp maken voor een tweede stadsbrug bij Nijmegen.
Het is duidelijk dat Joris Smits al heel lang verliefd is op de oude Waalbrug. Het is een brug in balans. De mooiste vooroorlogse brug. Ontroerend om te zien, elke keer weer. Het is een brug van klassieke schoonheid. Met die brug moet je geen confrontatie willen aangaan als je een nieuwe stadsbrug ontwerpt.
Natuurlijk verdient Nijmegen een icoon als stadsbrug. Maar daarvoor hoef je niet de weg in te slaan die Ben van Berkel in Rotterdam koos. Zijn brug over de Maas, de Zwaan, is zeker spraakmakend, erkent ook Joris Smits. Maar Nijmegen moet zon aparte schreeuw niet willen. Een kwestie van smaak: Je moet juist terughoudend zijn.
De nieuwe brug moet een eerbetoon zijn aan de bestaande Waalbrug. En dus ingetogen. De kracht van de Waalbrug is de boog bij de opening in 1936 was het de grootste overspanning in de wereld. En het mooie is hoe die boog onder het wegdek doorschiet. Het geeft een prachtige flauwte aan de boog. Smits en zijn collegas hebben deze boog daarom als uitgangspunt gekozen voor de nieuwe brug. Maar ze hebben gekozen voor minder pijlers.
Ze beginnen met een boog van 325 meter dat is dan weer de grootste boogoverspanning in de wereld en laten de brug via enkele kleinere bogen voortkabbelen over de uiterwaarden. Totaal is de brug duizend meter lang.
Spannend wordt de brug door de slanke vorm: bovenaan leunen de bogen tegen elkaar. Wie straks op het wegdek staat, denkt in een kermisrups beland te zijn. Dat was althans de eerste gedachte van burgemeester Ter Horst toen zij het ontwerp- cadeau overhandigd kreeg.
De Gelderlander |7-4-2006 |
Copyright © 2006 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden |