Verkeersborden schrijven voor hoe de automobilist zich moet gedragen. Maar wat als er een bord ontbreekt? Zoals afgelopen tijd op de Van Boetbergweg.
Nee, zelf is hij er nooit tegen een bon aangelopen, zegt Dukenburger Peter Saras. Ik kom daar alleen met mijn fiets.
Maar toch zette de situatie hem aan het denken. Op de Van Boetbergweg in Nijmegen ontbrak maandenlang het bord bebouwde kom rechts van de weg.
Het was weg, beaamt de gemeente, mogelijk al driekwart jaar. Toen was er immers een aannemer aan het werk.
En dat terwijl deze invalsweg vanaf de A73 een van de wegen is waarop de politie vaak controleert op snelheidsovertredingen.
De voorschriften zeggen dat een bord rechts moet staan, redeneert Saras, Links is alleen ter ondersteuning.
Staat er een vrachtwagen dan zie je dat bord zelfs niet eens.
Zouden al die bonnen dus ongeldig zijn? Nee, meent de politiewoordvoerster. Het kan altijd gebeuren dat een bord even ontbreekt.
Vanwege vandalisme, omdat het omgevallen is. Op deze weg is de verkeerssituatie ongewijzigd, krijgt de stad er het karakter van een bebouwde kom en links stond het bord er al die tijd wel.
Als iemand tegen zijn bon in bezwaar gaat, is het de rechter die het laatste woord heeft. Maar wij vinden vooralsnog dat de controles daar juist zijn verlopen.
De verkeersjurist van de gemeente denkt er bijna net zo over, aldus diens woordvoerder. Iemand die de situatie kent, zal een bekeuring niet kunnen ontlopen.
Hooguit dat iemand die er voor het eerst komt misschien gelijk kan krijgen, want dan ben je in een juridisch grijs gebied beland.
Alle vragenstellerij resulteerde nog wel in één ander iets: de gemeente plaatste maandag in allerijl een bord terug. Rechts.
De Gelderlander | 2-9-2006 |
Copyright © 2006 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden |