Raad onzeker over miljoenen euros
Grootschalige bouwprojecten als Waalsprong, Tweede Stadsbrug, Koers- West en Hart voor Dukenburg zijn financieel slecht onderbouwd, zodat de stad financieel enorme risicos loopt. Dat zegt de oppositie in de Nijmeegse gemeenteraad.
Die vindt dat de Waalstad een minder grote broek moet aantrekken en zo nodig beter een pas op de plaats kan maken. Dat verzoek wordt woensdag in de jaarlijkse begrotingsvergadering door diverse fracties aan het college van B enWvoorgelegd.
De oppositiepartijen zeggen weliswaar tevreden te zijn over de sluitende begroting aan het einde van deze collegeperiode, zodat niet over het graf heen geregeerd wordt. Maar de kritiek is ook niet mals.
In hun ogen wordt op termijn in de boeken geen deugdelijke onderbouwing gegeven voor de vele ontwikkelingen die in Nijmegen op de rails staan. Er worden enorme projecten doorheen gejast, terwijl de risicos niet in beeld komen, aldus CDA fractieleider Richard Preijers.
Die partij neemt alvast een voorschot op de verkiezingen door te stellen dat relatief kleine wijkgerichte investeringen in Willemskwartier ( voorzieningenhart) en Brakkestein ( verenigingsgebouw Roomsche Leven) door moeten gaan ongeacht de kosten voor de volgens haar te haastig opgezette grootse bouwplannen.
VVD- collega Peter- Paul Leferink op Reinink wijst naast de risicos in de bouwsector ook op de riskante invoering van een nieuw zorgstelsel, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning: Niemand in het college weet nog wat dit financieel betekent voor de stad.
Ook de collegepartijen hebben geldzorgen, met name als gevolg van het uitblijven van de banengroei. Den Haag gaat gemeenten daarop per 1 januari afrekenen en Nijmegen dreigt een kind van de rekening te worden. Jaarlijks kan de nieuwe verrekeningswijze tot 8 miljoen euro aan inkomsten schelen voor de Waalstad.
Met dit rampenscenario in het vooruitzicht, hamert de PvdA al langer op rigoureuzere maatregelen dan die wethouder Lenie Scholten ( Werk en Inkomen) wil nemen. De SP sluit hier woensdag tijdens de begrotingsvergadering bij aan met een pleidooi voor jobhunters.
Fractieleider Hans van Hooft jr.: Het roer moet radicaal om. Gooi al die reïntegratiebureaus de deur uit, koop de beste jobhunters in en ga daar als gemeente zelf mee aan de slag.
Een andere rode draad in de begrotingsvergadering zal de kritiek zijn op het cultuurbeleid. Ben van Hees van Nijmegen Nu: Daar is geen slag van terechtgekomen, het is een ramp. Ook hier is geld een pijnpunt: veel partijen willen weten of het college de aangekondigde bezuinigingen nog wel kan waarmaken.
Enkele partijen zien kans voor beperkte voorstellen. Zo hoopt seniorenpartij VSP de handen op elkaar te krijgen voor gratis openbaar vervoer op drukke winkeldagen in december. Fractieleider Michel Hulskorte: Misschien dat de middenstand meebetaalt, want die profiteert mee van een betere bereikbaarheid.
GroenLinks wil een nieuwe fietsenstalling aan de tunnelzijde van het station. De SP denkt aan nieuwe vergoedingsfondsen voor minima als die geld uitgeven voor school, sport en cultuur.
De Gelderlander | 7-11-2005 |
Copyright © 2005 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden |