Noodvoorziening weigerde diensT
Het CWZ- ziekenhuis is nog steeds op zoek naar de oorzaak van de totale stroomuitval van vrijdagavond. Het ziekenhuis zat toen zon drie kwartier helemaal zonder stroom, omdat ook de noodvoorzieningen van het ziekenhuis dienst weigerden.
Het was vrijdag een enorme toestand in het ziekenhuis. Een operatie die aan de gang was kon alleen met kunst- en vliegwerk afgerond worden. Een handjevol patiënten van de intensieve zorg moest in allerijl per ambulance naar het UMC Radboud vervoerd worden. De brandweer verleende assistentie door noodaggregaten te brengen en aan te sluiten en ook werden materiaal van het Radboud aangevoerd.
Ook gisteravond wist men bij het CWZ nog niet hoe het kon dat de eigen noodstroomvoorziening dienst weigerde, uitgerekend op zon moment waarvoor de installatie nu juist is aangelegd.
Een woordvoerder van het ziekenhuis: We snappen het ook nog niet. Ieder half jaar worden de noodvoorzieningen uitgebreid getest en ze werken altijd. Juist nu het er echt om ging dus niet.
Dat is vreemd en heel vervelend.
Gelukkig zijn er geen ernstige gevolgen geweest voor onze patiënten en werkten alle andere noodoplossingen danzij de brandweer, politie, ambulancedienst en Radboud wel.'
Daarom werd het afgelopen weekeinde in het CWZ gebruikt om alle systemen uitvoerig te testen. Want we moeten gewoon weten wat er gebeurd is.
Gedurende de hele testperiode voerde het CWZ een tijdelijke opnamestop in. Dat testen brengt een extra risico voor stroomuitval met zich mee. Reden waarom we zoveel mogelijk patienten hebben verwezen naar andere ziekenhuizen. We willen de risico's zoveel mogelijk mijden.
Maar alle getest ten spijt, gisteravond was nog niet bekend waarom de noodstroomvoorziening dienst weigerde. We slagen er gewoon niet in de situatie te simuleren die tot de storing leidde. We zullen dat blijven onderzoeken.
Vandaag draait het CWZ gewoon zoals anders. De opnamestop is dan van de baan, omdat er niet verder getest wordt met de noodstroomvoorziening.
Niet alleen het CWZ kreeg vrijdagavond te kampen met stroomuitval. Her en der hadden delen van de stad met hetzelfde euvel te kampen. Zo kwamen diverse wijken rondom de St.- Annastraat ook enige tijd in het donker te zitten. In heel Nijmegen was van tijd tot tijd een flinkering van lampen waar te nemen. Bij de Nuon had men gisteravond nog geen precies overzicht van alle storingen en de mogelijke oorzaak. Bij de energiebedrijven was het alle hens aan dek geblazen om de inwoners van Eibergen en Haaksbergen na twee dagen weer aan stroom te helpen.
Ook werd Nijmegen zaterdag getroffen door de landelijke storing in het netwerk van Interpay, waardoor het vaak onmogelijk was om om te pinnen bij kassa's.
De Gelderlander |28-11-2005 |
Copyright © 2005 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden |