Door: werkgroep groen en cultuurhistorie van Stichting de Zevensprong
Nadat er de afgelopen jaren meerdere keren enkele hectaren bos zijn gekapt in de Overasseltse en Hatertse vennen plant een ambtelijke stuurgroep de kap van 70 hectare bos vóór 2013.
Het doel van deze kap is het tegengaan van verdroging. Hierbij zal ruwweg 40% van alle bomen in de Overasseltse en Hatertse vennen verdwijnen, vooral bomen in het centrale gebied rond de vennen zelf.
De ambtelijke stuurgroep met vertegenwoordigers van provincie, waterschap, gemeenten en Staatsbosbeheer heeft in enkele bijeenkomsten haar plannen gepresenteerd.
Omdat bomen fungeren als pomp en teveel water verdampen wil men tot kap overgaan.
Naar verwachting zal een een meer open landschap met hei, wat grotere vennen en soorten van natte natuur ontstaan.
De bomen die gekapt worden zullen niet gegarandeerd gecompenseerd worden, wat wettelijk overigens ook niet voorgeschreven is. De maatregelen leiden overigens niet tot vernatting in Dukenburgse
wijken, omdat de A73 deze twee gebieden waterkundig van elkaar scheidt.
Stichting de Zevensprong komt op voor de belangen van de bewoners van Dukenburg. De werkgroep Groen en Cultuurhistorie heeft de bijeenkomsten van de ambtelijke stuurgroep bijgewoond en is in gesprek met de stuurgroep.
In eerste instantie werd het plan als zeer schokkend ervaren: leden van de groep zijn met groen en natuur begaan en 70 hectare bos is een enorme hoeveelheid. Toch is langzaam het besef ontstaan dat het
kappen van bos op de rivierduinen in de Hatertse vennen een ander en uniek landschap kan laten ontstaan. Daarom is de werkgroep groen niet pertinent tegen kap.
Er zijn wel grote zorgen. Ten eerste wil men 70 hectare kappen zonder fasering en monitoring. Dit kan voor de Dukenburgse wandelaar betekenen dat de vennen de komende jaren een grote woesternij zullen zijn. Bovendien zou in praktijk kunnen blijken dat er bij minder kap ook voldoende resultaten behaald worden, terwijl een te rigoreuze eenmalige maatregel onbeheersbaar kan blijken.
Het is mogelijk dat de doorgaande wegen door het gebied vaak onder water komen, dat laanbomen afsterven, dat het gerooide bos geen hei wordt maar een bramenjungle, dat de aanwezige zonnedauw en andere beschermde soorten juist onder druk komen te staan. Echter tot nu toe zijn er geen geluiden dat men in fasen gaat kappen of monitoren.
Ten tweede lijkt het logisch dat de overheid anno 2008 geen bos kapt zonder de CO2 te compenseren, maar toch wordt er geen enkele garantie gegeven dat de gekapte 70 hectare gecompenseerd zullen worden.
De werkgroep groen wil nieuw bos ter compensatie zodat het vennengebied een groter natuurgebied wordt. Wij roepen bewoners van Dukenburg op om de provincie Gelderland en de gemeente Heumen en Wijchen hierop aan te spreken. De werkgroep groen overweegt hiertoe een burgerinitiatief te organiseren richting provincie.
Ten derde gaat de werkgroep verder met de stuurgroep en Staatsbosbeheer in gesprek om de wijze van kappen te beinvloeden. We willen graag bijzondere bomen behouden, randen van bomen behouden en
bijdragen aan een zorgvuldige werkwijze.
Het lijkt erop dat op dit vlak successen te boeken zijn.