Door HANS-CEES SPEEL
De gemeente gaat de komende 10-15 jaar de laanbomen in de Weezenhof vervangen.In oktober/november van dit jaar zal het eerste stuk worden aangepakt bij de ingang van de Weezenhof tegenover de Prins-Clausschool in de 11e straat, vanaf de plek waar een grote populier staat, tot aan de 30e straat.
Men heeft ervoor gekozen in één keer een heel stuk van de laanstructuur met nieuwe elzen aan te planten. Daarbij wordt begonnen met een stuk van het "hoefijzer" binnen de Weezenhof dat het zwaarst is getroffen door de iepziekte en waar dus grote stukken laanbeplanting ontbreken.
Dat er elzen worden geplant heeft als reden dat deze bomen ten eerste erg snel groeien en ten tweede zijn ze erg geschikt voor de kleiige en vaak natte ondergrond van de Weezenhof.
Aan volwassen exemplaren van deze soort die her en der staan, bijvoorbeeld twee aan de westkant van de centrale vijver (tussen 82e en 37e /14e straat), is te zien dat dit in 30 jaar forse bomen worden met de vorm van een grote kerstboom (pyramidaal), maar dan met bladeren.
Elzen kunnen een jaar of 60 mee is de verwachting. Het gaat dus niet om essen, zoals eerder in de Dukenburger te lezen was, maar om elzen. Twee heel verschillende soorten bomen.
Bij de vervanging is een aantal keuzen gemaakt. Zo wordt de berm naast de school, waar nu lage struikjes staan, een ondergrond van gras met een bloembollenmengsel met daarin een enkele rij bomen.
Aan de andere kant van de 11e straat komen geen drie, maar twee rijen bomen, zodat de elzen vrij uit kunnen groeien. Bij de eerder aangekondigde drie rijen bomen zouden bomen minder gezond groot kunnen worden in verband met elkaar te veel overlappende boomkronen. Daarnaast zou er bij drie rijen bomen op termijn geen zonlicht meer op de bodem onder de bomen kunnen vallen, waardoor er dan geen grasgroei meer is.
De aangeplante bomen zijn vrij klein, 16-18 cm in omtrek 1,3 meter boven de grond. Dit is voor de gemeente de standaard maat.
Bijkomstigheid is dat kleinere bomen vaak beter aanslaan en er dus minder kans is dat ze na aanplanting dood gaan. Het treurige van de aanplant is natuurlijk dat er wel grote iepen zullen worden gerooid, voorzover dat al niet gebeurd is.
Dat zal voor sommige delen van de Weezenhof zeker wennen zijn omdat de kleine bomen pas na veel jaren het volume bereiken van wat er nu staat. Bij latere fasen zal dat nog meer het geval zijn, omdat er dan ook veel grote iepen zullen worden gerooid, zelfs uit stukken waar deze nog allemaal gezond zijn.
Ongetwijfeld zal er dan nog meer discussie ontstaan dan nu al het geval was bij het rooien van de bomen aan de 11e straat.