Welkom in Weezenhof

previous arrow
next arrow
 
Featured

Gladheidsbestrijding

In Nijmegen is de Dar verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding. De Dar biedt hierin een zo hoog mogelijke service aan de inwoners van Nijmegen en probeert het milieu zo min mogelijk te belasten.

De gemeente heeft een inspanningsverplichting om het wegennet, in de gegeven omstandigheden, in goede staat van onderhoud te houden. De intensiteit van gladheidbestrijding is afhankelijk van de verwachte of aanwezige mate van gladheid. Hierbij kan de inzet variëren van een beperkte gladheidbestrijding, van bruggen en viaducten, tot ‘groot alarm’ bij hevige sneeuwval of ijzel, waarbij alle beschikbare menskracht en materieel worden ingezet. Voor de inzet van gladheidsbestrijding maken de gemeente en Dar gebruik van metereologische informatie.

Winterdienstboek
Om te bepalen waar als eerste gestrooid moet worden, is de stad verdeeld in categorieën: woonstraten, wijkontsluitingswegen, wijkverbindingswegen, doorgaande wegen en doorgaande fietspaden. Daarnaast wordt extra aandacht geschonken aan busverbindingen en wegen met hellingen. Hiermee wijkt Nijmegen niet af van de rest van Nederland. Niet alle wegen zijn namelijk (tegelijkertijd) sneeuwvrij of begaanbaar te maken. Er wordt ingegrepen waar bestrijding volgens bepaalde afspraken voorrang heeft.

Welke regels gelden en hoe het werk is georganiseerd, leest u in het winterdienstboek. Daarin zijn ook de strooiroutes beschreven. Zo kunt u zien of in de straat waar u woont ook wordt gestrooid. Het winterdienstboek kunt u hieronder downloaden en het ligt ook ter inzage in het Open Huis, Stadswinkel, Mariënburg 75 in Nijmegen.

Klachten
Mocht het toch zo zijn dat u ergens ernstige hinder ondervindt van de gladheid, dan kunt u dit telefonisch melden via 14 024 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gemeente en Dar bekijken dan of het toch mogelijk is om daar te strooien

Wat kunt u zelf doen?
U doet uw buren en passanten er een groot plezier mee om het trottoir rondom uw pand sneeuwvrij te maken. Wanneer het vriest of als er kans is op gladheid, mag u echter geen dingen doen die de situatie op de openbare weg of het trottoir extra gevaarlijk maken, zoals uw auto wassen of een emmer met water weg laten lopen. Het heeft het meeste succes om vers gevallen sneeuw meteen weg te schuiven. Als er dan nog een gladde laag achterblijft, kunt u die met strooizout of keukenzout nastrooien. Op een diepbevroren laag sneeuw of ijs werkt zout strooien minder goed, omdat dat niet in één keer al het ijs verwijdert en de bovenste dooilaag vaak weer opvriest.

Meer informatie:

Bron: Gemeente Nijmegen

Binnenkort in Weezenhof
Geen evenementen