Nadat de afgelopen vier jaar een links college Nijmegen heeft bestuurd, hebben de PvdA, de SP en GroenLinks opnieuw overeenstemming bereikt over samenwerking. Het tweede linkse college lijkt hiermee een feit. Vrijdag 14 april hebben de drie partijen hun coalitieakkoord, Samen sterk gepresenteerd.
Eén van de opvallende zaken in het nieuwe akkoord is de onvoorwaardelijke reservering van gelden voor een bijdrage aan dubbellaags ZOAB op de A73 nabij de woonwijken Dukenburg en Lindenholt. Eerder was de financiering hiervan nog gekoppeld aan de toekomstige bouw van woningen aan de Staddijk.
De coalitie wil verder, samen met de economische partners, werken aan een sociale stad; een stad waar mensen samen leven en niet met de ruggen tegen elkaar staan. Door het bouwen van bruggen samen met en tussen burgers, instellingen en organisaties, streven de partijen naar 1 Nijmegen. Een ongedeelde stad, waar het geheel (de stad), meer is dan de som der delen (de wijken)
De coalitie wil zich inspannen om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen, om zo de inwoners zekerheid te bieden. Het bieden van deze zekerheid vraagt echter wel om wederkerigheid.
Om het sociaal beleid overeind te houden, moet er veel van de mensen gevraagd worden. De coalitie wil er daarom ook zeker van zijn dat de mensen die aanspraak maken op verschillende voorzieningen, er ook echt voor in aanmerking komen. Deze mensen moeten ook weten welke verplichtingen er zijn en zich daar ook aan houden.
Andere accenten van het coalitieakkoord zijn:
- Werk: iedereen aan het werk, in samenwerking met de economische partners en door middel van gesubsidieerde banen.
- Wijken: schone, hele en veilige wijken met voldoende voorzieningen.
- Woningen: genoeg woonruimte die voor iedereen betaalbaar is, dus woningbouw met daarbij voldoende ruimte voor sociale woningen.
- Investeren in de toekomst: veel aandacht voor de jongeren, onder andere via het onderwijs en het jeugdwerk.
De coalitie gaat aan de slag met dit coalitieakkoord. Niet terugtrekken in het stadhuis, maar naar buiten toe, samen met de economische partners aan de slag om van Nijmegen dié sociale stad te maken, die de coalitie voor ogen staat. Het streven hierbij is om lastenverhoging te voorkomen.
De drie partijen bieden hebben het coalitieakkoord op woensdag 19 april aan de gemeenteraad aangeboden. De raadsleden hebben vervolgens het stuk op 26 april besproken en een toelichting gehad van de beoogde wethouders.
De wethouders
De partijen stellen de volgende wethouders en portefeuilleverdeling voor:
Portefeuille: Openbare orde en Veiligheid, Algemene, Bestuurlijke en Juridische zaken, Externe betrekkingen, Coördinatie Evenementen, Coördinatie Dienstverlening
Portefeuillehouder: Guusje ter Horst, Burgemeester
Portefeuille: Ruimte en Bouwen, Sport, Werk en Inkomen
Portefeuillehouder: Paul Depla, PvdA (loco-burgemeester)
Portefeuille: Wijken, Openbare Ruimte, Spelen, Maatschappelijke opvang
Portefeuillehouder: Hans van Hooft, SP
Portefeuille: Zorg en Welzijn, Integratie, Emancipatie
Portefeuillehouder: Lenie Scholten, GroenLinks
Portefeuille: Economie, Onderwijs, Cultuur, Personeel en Organisatie
Portefeuillehouder: Hannie Kunst, PvdA
Portefeuille: Financiën, Wonen, Facilitaire diensten
Portefeuillehouder: Peter Lucassen, SP
Portefeuille: Mobiliteit, Milieu en Groen, KAN
Portefeuillehouder: Jan van der Meer, GroenLinks
De gemeenteraad heeft 26 april een besluit genomen over het coalitieakkoord. Na vaststelling van het akkoord zijn de wethouders en nieuwe raadsleden benoemd.
Het coalitie-akkoord kunt u hier bekijken.