Nog niet zo lang geleden (eind 2008) kondigde de gemeente aan onderzoek te zullen gaan verrichten naar de gevolgen van de verhoging van het waterpeil van het Maas-Waalkanaal.
Het waterpeil van dit kanaal wordt door Rijkswaterstaat vanaf medio 2009 met 30 cm verhoogd. De gevolgen voor "naastgelegen" gronden (en huizen) konden wel eens vervelend uitpakken. Te denken valt aan (toename van) vernatting van kruipruimtes en tuinen. In Nijmegen zou het dan met name gaan om de wijken Hatert, Dukenburg en Lindenholt.
In Dukenburg, zo was de verwachting, zouden de wijken Weezenhof, Malvert en Lankforst de grootste kans lopen te maken te krijgen met de overlast.
Omdat de klachten over vocht in kruipruimtes en natte tuinen de laatste jaren al in aantal toenamen, liet de gemeente een onderzoek instellen naar de oorzaak van die toenemende vernatting.
Met in het achterhoofd natuurlijk ook het eventuele gevaar van verdere toename van de klachten door de verhoging van het waterpeil van het Maas-Waalkanaal. Vier studenten van hogeschool Larenstein uit Velp zouden het onderzoek voor hun rekening nemen.
Eind 2008 werd gestart met het onderzoek. 79 huishoudens reageerden op de oproep om te melden of men nu al last had van wateroverlast. Door de studenten werden 32 huishoudens bezocht.
In een brief van 14 april aan de bewoners die zich gemeld hadden komt de gemeente nu met de conclusies:
- Het ligt óf aan regenwater dat niet in de grond kan zakken. En beste bewoner dat is uw probleem en u dient dat zelf op te lossen, óf
- Het ligt aan het grondwater en voor het oplossen van de overlast die men daar van ondervindt zijn huiseigenaren ook zelf verantwoordelijk.
Nog daargelaten dat de gevolgtrekkingen onjuist zijn (gemeente moet samen met bewoners er voor zorgen dat structurele wateroverlast een halt toegeroepen wordt), is het op zijn zachtst gezegd grappig te constateren dat de oorzaak van de wateroverlast regen of grondwater kan zijn.
De gemeente is het aanspreekpunt voor haar inwoners en heeft sinds 1 januari 2008 de plicht de verantwoordelijke van de overlast te achterhalen.
Het is juist dat de eigenaar/bewoner van een pand zelf verantwoording draagt voor het grondwater onder zijn woning, maar omdat de gemeente een afvoerplicht heeft zal zij in dit geval in de openbare ruimte moeten zorgen voor een drainagestelsel.
Daarom heeft de gemeente langs het Maas-Waalkanaal een drainageleiding laten aanleggen en gaat de duikers (verbindingsbuizen tussen de vijvers) in Dukenburg vergroten. Wettelijk houdt daar de verantwoordelijkheid van de gemeente op. Dat blijkt ook uit de brief.
Het valt te prijzen dat de gemeente toch nog maar een professioneel adviesbureau gaat inschakelen om te proberen de huidige overlast beter in kaart te brengen.
Want één ding is duidelijk: Als er extra overlast komt door de verhoging van de peilopzet in het Maas-Waalkanaal, dan moet je van goede juridische huize komen om de veroorzaker, Rijkswaterstaat, bewijsbaar te kunnen aanspreken op de veroorzaakte schade.
Laat het dan zo zijn dat gemeente en bewoners/eigenaars de handen ineen slaan en gezamenlijk de problematiek te lijf gaan door goed de veranderingen te documenteren en elkaar te ondersteunen bij eventuele aansprakelijkheidstelling.
De brief met de conclusies van de studenten draagt daar vooralsnog niet veel aan bij.