Het Buurtbeheerplan (BBP) dat door gemeente, bewoners en betrokken organisaties in de afgelopen maanden is opgesteld is in concept klaar.
Het maken van het plan werd actueel toen afgelopen voorjaar de gemeenteraad een voorstel van het college van B en W aannam om aan de Stadbroekseweg acht zorgwoningen (Skaeve Huse) te realiseren.
Om dat mogelijk te maken moet het bestemmingsplan van het betreffende stuk grond worden aangepast.
Zoals het er nu naar uitziet zal de wijziging van dat bestemmingsplan in oktober door B en W voorgelegd worden ter besluitvorming aan de gemeenteraad. De gemeenteraad zelf heeft bedongen dat een voorgestelde wijziging niet behandeld zal worden als niet eerst ook een Buurtbeheerplan voorgelegd wordt. In dat plan moeten de verhouding en afspraken tussen de bewoners van de Skaeve Huse, de bewoners van de nabijliggende wijken, de gemeente en betrokken organisaties geregeld zijn.
De afgelopen maanden is door een groot aantal instanties en bewoners(-vertegenwoordigers) gewerkt aan de totstandkoming van het BBP..
Ook het bestuur van Platform Weezenhof heeft na het raadsbesluit van 17 april 2013 besloten deel te nemen aan het opstellen van het BBP. Daarmee zegt het bestuur overigens niet te willen zeggen dat men per definitie vóór de realisatie van Skaeve Huse nabij de Weezenhof is. Wel was men zo verzekerd van inspraak in de verdere ontwikkelingen.
In mei 2013 is de plangroep van start gegaan. Deelnemers waren:
- vertegenwoordigers van de gemeente Nijmegen,
- de woningcorporaties die de woningen gaan realiseren (WoonGenoot en De Gemeenschap),
- de begeleidings- en behandelingsinstanties voor de toekomstige bewoners (RIBW en IrisZorg),
- politie Nijmegen,
- stadstoezicht Nijmegen,
- vertegenwoordigers namens Bewonersplatform Weezenhof,
- vertegenwoordigers van de belangenvereniging Weezenhof
- een aantal bewoners van Weezenhof op persoonlijke titel.
Op basis van een uitgewerkt BBP wordt een BuurtBeheerGroep (BBG) geïnstalleerd, die uitvoering gaat geven aan het plan. Deze BBG wordt ingesteld wanneer de zorgwoningen er daadwerkelijk zijn.
In het BBP komen de volgende zaken aan de orde:
Doel van het BBP en de BBG
Voorkomen en bestrijden van mogelijke overlast als gevolg van het de realisatie van de zorgwoningen aan de Stadbroekseweg.
Afbakening van het beheergebied
Het gebied dat wordt ingesloten door de A73, de gemeentegrens met Heumen, het Maas-Waalkanaal en de Van Boetbergweg; dus geheel Weezenhof inclusief het gebied tussen Weezenhof en de A73 waarop de zorgwoningen komen.
Toezicht en handhaving
Afspraken over veiligheid begeleiding/beheer en openbare orde. Onder dit kopje zijn de taken en verantwoordelijkheden opgenomen van alle vijf instanties die met de komst van de zorgwoningen te maken hebben. De rol van de politie en
toezicht en handhaving wordt beschreven. In een bijlage is de rol van RIBW (begeleiding), van IrisZorg (behandeling) en WoonGenoot (beheer) verder uitgewerkt.
Meldpunt overlast en protocol meldingen en afdoening
Er is duidelijk omschreven dat er een 24-uursbereiksbaarheidsdienst is, wat er met meldingen en klachten wordt gedaan en dat melders van een klacht een terugkoppeling krijgen. Ook wordt aangegeven hoe een melding of klacht kan worden ingediend.
Evaluatie
Er wordt een meting uitgevoerd vóór de zorgwoningen er komen, na 2,5 jaar weer en na 5 jaar weer. Doel hiervan is te volgen of de komst van de zorgwoningen in Weezenhof invloed heeft op de leefbaarheid en veiligheid van de wijk. De meting wordt uitgevoerd door de gemeente.
Omschrijving van de doelgroep
Omdat over toekomstige bewoners nogal wat misverstanden bestaan, wordt duidelijk omschreven wat de kenmerken van de doelgroep zijn en welke mensen er absoluut niet in de zorgwoningen worden geplaatst. Dus geen mensen die wegens extreme overlast uit huis zijn gezet, geen zware alcohol- en/of drugsverslaafden, geen veelplegers en personen die criminele activiteiten plegen en geen personen met een strafblad. Wél chronische zorgcliënten met een vaak psychiatrisch ziektebeeld, buitenslapers en zorgmijders die niet zelfstandig kunnen wonen en niet kunnen worden opgevangen in opvanghuizen.
Wat is nu de stand van zaken?
Op 17 september is er overeenstemming bereikt over het BuurtBeheerPlan. Het bestuur van Bewonersplatform Weezenhof heeft zich op het standpunt gesteld dat dit plan wordt voorgelegd aan haar achterban. Tijdens de eerstkomende vergadering van het
Bewonersplatform Weezenhof op 7 oktober zal het bestuur het plan voorleggen, en de activiteiten van de bestuursleden bij het tot stand komen van het plan, toelichten. U, als bewoners van Weezenhof, bent van harte welkom bij deze vergadering. Deze vindt plaats in de Prins Clausschool 40e straat en begint om 20.00 uur